Two proposed new projects were recommended for conceptual approval with conditions by the Marina del Rey Design Control Board at its meeting Thursday, May 17th, at the Burton Chace Park Community Building in Marina del Rey.

The two proposed projects are redevelopment of a fuel dock facility by the applicant, Del Rey Fuel, LLC and a residential redevelopment proposal for Del Rey Shores by the applicant of the same name.

Design Control Board chair Susan Cloke told the applicant for Del Rey Fuel, LLC that the board recommended conceptual approval with the conditions that the Los Angeles County Department of Regional Planning require a sustainability plan that includes demolition, construction operations and maintenance, and that the developer consider a translucent design for the docks to present at the Design Control Board next meeting or advise the board why that idea isn’t feasible.

The second applicant/project, Del Rey Shores, LLC, was asked to return at a later date to provide information on how the central courtyard area would be enhanced with resident and child-friendly areas, the plant palette, less and softer lighting, signage, “more animated front stairs and a description of usage under the canopy,” according to control board member Peter Phinney.

(In the following paragraphs, all documentation and descriptions for the two projects were provided by Los Angeles County Department of Beaches and Harbors unless otherwise stated.)

DEL REY FUEL, LLC — Del Rey Fuel, LLC plans to redevelop an existing fuel dock located at the east end of Bora Bora Way.

The project is proposed to replace the existing outer fuel dock in the same location and provide for the installation of a new fuel delivery system.

Development would consist of new docks, a new fuel delivery system, pump-out stations, bait pens, a catch-weigh station, a waterside retail kiosk, landside marine commercial space, new “hardscape” (non-plant elements of the landscaping) and new landscaping.

There are currently no boat slips at the site and boats side-tie to existing docks only.

The waterside portion of the project would entail the complete replacement of all docks with new docks made of concrete capable of mooring 1,087 lineal feet of boats, ranging from small dinghies to yachts 200 feet in length.

Also planned are five slips for boats between 53 and 65 feet and three slips capable of docking boats from 125 to 200 feet, with the primary design consideration focused on maintaining the project’s inherent flexibility to accommodate a wide range of boat sizes.

The waterside improvements propose to include a water-taxi landing area, two pump-out stations, bait pens, a fish-weigh station and a retail kiosk on the outer fuel dock.

The existing single-story 450-square-foot office structure built on piles over the water and the existing 200-square-foot sales office currently located on the main fuel dock would be removed, and a new 1,900-square foot retail and sales kiosk would be located on the outer dock to replace these.

This kiosk would act as the single point of customer contact for fuel and bait sales and to provide boater convenience items, food for off-site consumption and other items similar to a small convenience store.

The new waterside structure would be constructed over engineered floating dock assemblies with electricity and water provided from shore, and the building would be constructed of wood with wood siding and an angular and butterfly roof 19 feet high.

The design incorporates a wave-like articulation of a suspended canopy that would also provide shaded seating for patrons.

Fuel pumps would be similar in design to ordinary automotive station equipment, but with internal hose reels.

Security gates would separate public traffic areas from sensitive fueling areas and provide security to slip tenants, and the public water taxi would be provided a mooring area for the drop-off and pickup of passengers at the fuel dock, and public shopping in the kiosk would be encouraged.

New state-of-the-art high speed pumps and fire suppression systems would provide efficient and safe fueling to all vessels.

The new pumps would be capable of delivering up to 60 gallons per minute for four different fuel types, with an automatic pay system for large-volume customers, housing of related emergency and safety equipment as required by applicable laws, and a state-of-the-art fuel spill containment system with on-site supervisory staff present at all times the fuel dock is open for business.

The landside development would be completely redeveloped, and the existing single-story 947-square-foot building would be replaced with a new 1,400-square-foot building containing public restrooms and boater showers, dry storage for transient boater use, marine commercial space that may include over-the-counter food service, an inventory storage area and housing for related emergency and safety equipment.

Existing underground fuel storage tanks (replaced in 1996) would be retained, and tanks and related piping would be constantly monitored by an electronic system capable of detecting potential malfunctions, with all pumps and fuel delivery hoses automatically shutting off and an alarm sounding in the event of a problem at the fuel dock.

The design of the landside building is planned to be the same as the waterside building, and access to the docks would be provided by four gangways, one along the Basin A boundary and ADA-compliant (Americans With Disabilities Act-compliant), as well as three gangways along the main channel boundary.

The area surrounding the building would provide for a common gathering area, which could be used for fishing tournaments, outdoor dining or viewing fuel dock operations and related boating activity.

New hardscape matching the existing waterfront promenade recently completed at the adjacent parcel would be added across this property, with identical paving designs, railings, lighting, seating, and landscaping utilized to assure conformity with the existing promenade.

Also planned are two 20-by-ten-foot over-the-water view platforms at the top of each main channel gangway, totaling approximately 400 square feet.

Additionally, 13 on-site surface parking spaces (an increase of eight from the existing five spaces) would be provided, with parking primarily for employees and slip tenants.

DEL REY SHORES — The Del Rey Shores project first received conceptual approval in January 2005, and in March, the Los Angeles County Board of Supervisors approved a new lease option.

Changes made to the design since 2005 resulted in a 13 percent less dense project than allowed under the coastal development permit.

The project also has a low-income rental component.

The Del Rye Shores project involves demolishing the existing 202-unit, two-story garden-style apartments in 35 buildings and replacing them with a 544-unit apartment development.

The proposed design calls for 12 five-story wood frame structures over two levels of subterranean and above-grade concrete parking (1,114 spaces).

The proposed apartment structures would be 75 feet high, with 100-foot architectural design features slicing through the buildings at the stairwells.

Due to the configuration of buildings and the garage below, visitors and prospective residents would park at grade on the first level of the garage on the Via Marina side of the project or at the building entrance and residents would use elevators or stairs to access assigned parking levels.

The project includes a 98,000-square-foot internal landscaped “courtyard” designed to provide decorative and usable space for residents.

Additionally, a 25,000-square-foot landscaped triangular courtyard on the north side of the property adjacent to Admiralty Way Loop, an existing alley extending Panay Way west of Via Marina, would be included.

The existing site is landscaped with a variety of mature trees and shrubs planted over a 40-year period, and all of the existing landscape would be removed and replaced with landscaping comple- mentary to the new contemporary buildings.

The proposed plan provides an additional 1.3 acres of open space at grade, and the applicant anticipates a substantial increase in the number of mature trees and plants, including an increase in quality.

The 98,000-square foot-courtyard at the center of the project would have landscaping accenting several small-scale “quiet zones” and centralized gathering spaces that include a pool and common area.

Share